Pomniejszanie czcionki Powiększanie czcionki Przycisk zmiany kontrastu

Czy sprzedawcy prawidłowo eksponują ceny?

Czy wiesz ile zapłacisz za produkt, który wkładasz do koszyka? Czy bardziej opłaca się kupić pomidory pakowane czy te na wagę? Ser w opakowaniu 250 czy 500 gramów? Podpowiadamy, jak możesz porównać różne oferty. Inspekcja Handlowa na zlecenie Prezesa UOKiK skontrolowała, jak sprzedawcy informują o cenach. Błędy popełnił co drugi sprzedawca, a zastrzeżenia wzbudził co siódmy skontrolowany produkt. Pobierz raport oraz wykaz sprawdzonych przedsiębiorców

Grafika podzielona jest na 10 prostokątów, po dwa w każdym z pięciu rzędów. Pierwszy rząd: po lewej zdjęcie ubrań na wieszakach i ikony związane z zakupami oraz logo UOKiK, po prawej napis „EKSPOZYCJA CEN TOWARÓW I USŁUG”. Drugi rząd: po lewej napis „Skontrolowane partie produktów – 280 084 Zastrzeżenia – 38 770 partii”, po prawej napis „NAJCZĘSTSZE NIEPRAWIDŁOWOŚCI”. Trzeci rząd: po lewej ikona loda w rożku i napis „Sprzedaż detaliczna/handlowa brak cen jednostkowych lub brak ceny przy produktach”, po prawej ikona dystrybutora i napis „Stacje benzynowe nieprawidłowe eksponowanie cen przy produktach”. Czwarty rząd: po lewej ikona samochodu i napis „Parkingi brak cenników widocznych dla kierowców pojazdów”, po prawej ikona fali i napis „Pokoje hotelowe brak katalogów z cennikiem oferowanych usług”. Piąty rząd: po lewej ikona postaci na bieżni i napis „Różni usługodawcy brak cenników, niewłaściwe zapisy w cennikach”, po prawej ikona filiżanki z napojem i napis „Lokale gastronomiczne brak w cenniku informacji o ilości nominalnej oferowanych potraw i napojów”.

Aktualizacja: 2021-09-16 15:31